Van tramhalte tot Chinees restaurant

Van tramhalte tot Chinees restaurant

dinsdag 14 maart 2023

Aan de Rijksweg in Mook staat één van de oudste gebouwen van het dorp. Het oude Bondshotel waar nu het Chinees restaurant China Garden in is gevestigd. Dit gebouw heeft een geschiedenis die teruggaat naar 1910.

In dat jaar besluit Jan Hendriks, bijgenaamd de Koster, om een hotel-café te laten bouwen om extra inkomsten te genereren. De bijnaam de Koster heeft hij gekregen omdat hij naast veehandelaar en gemeenteontvanger ook meer dan een halve eeuw koster was in Mook. 

Het hotel-café had aan de voorkant een opvallende veranda en aan de rechterkant was een winkeltje dat door Jan's vrouw Antonia werd uitgebaat.

Foto 1: Hotel-café Hendriks in de jaren 10 van de vorige eeuw.

 

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Toen in 1913 de tramdienst van Nijmegen naar Venlo via de Rijksweg kwam te lopen werd de locatie ook een halte van de Maasbuurt spoorweg.

Op de veranda kwam een groot bord te staan met de tekst 'Halte Maasbuurtspoorweg'. Er werd ook een oprit van hout gemaakt om zware goederen uit de tram te kunnen kruien. 

Aan de linkerkant van het hotel-café stond de bakkerij en kruidenierswinkel van de familie van den Berg. Er was dus plek voor meerdere kruideniers en bakkers in het kleine dorp. Want verderop zat ook de winkel van Poelen en aan de andere kant van hotel-café Hendriks was bakkerij Dinnissen gevestigd.

Foto 2: Op deze foto uit de jaren 20 zie je de oprit aan de rechterkant.

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Tijdens de gevechten in 1944 zijn de meeste gebouwen rondom het hotel-café zwaar beschadigd of compleet verwoest. Er is rond deze plek zwaar gevochten. De Duitsers verschansten zich in het pand van Bakkerij Dinnissen en zij werden van alle kanten met zwaar geschut beschoten door de Amerikanen. De bakkerij gaat uiteindelijk in vlammen op. 

In Mook blijft het lang onrustig. Het dorp wordt meerdere keren het strijdtoneel van gevechten tussen de geallieerden en de Duitse vijand. Uiteindelijk worden alle bewoners geëvacueerd en worden de geallieerde militairen de enige bewoners van het dorp.

Wonderbaarlijk komt het hotel-café redelijk ongehavend uit de strijd. Zelfs de karakteristieke veranda blijft behouden. 

Foto 3: De Rijksweg in 1944 met de gesneuvelde Engelse tank aan de linkerkant.

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Hotel-café Hendriks wordt in eerste instantie overgenomen door Gerrit Hendriks (de zoon van Jan) en blijft tot in de jaren 60 eigendom van de familie Hendriks. 

In 1961 neemt Gerrit Fleuren het hotel in 1961 over van zijn neef Gerrit Hendriks. 

Foto 4: Het hotel in 1957. Op deze foto is de veranda nog intact. 

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Als rond de jaren 60 het verkeer op de Rijksweg steeds drukker wordt moet er aan de zijkanten meer ruimte komen voor fietsers en voetgangers. Daarom wordt de veranda gesloopt.

Het pand werd verbouwd waarbij de ingang aan de linkerkant een opvallend uiterlijk kreeg door de grote stenen rondom het kozijn. Op de gevel werd prominent de naam van het hotel 'de Mookerheide' geplaatst.

Na de familie Fleuren wisselt het bedrijf nog een paar keer van eigenaar.
De heer van Hal neemt het over van de familie Fleuren en hij verkoopt het weer aan A. de Veth.
 

Foto 5: Het hotel in 1969. Het hotel is dan van de heer A. de Veth.

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Rond de jaren 80 koopt een Chinese ondernemer het pand en sindsdien staat het hotel bekend als China Garden.

Ondanks dat het pand niet meer in de mooiste staat is en een opknapbeurt verdient, is dit nu het adres voor de lekkerste Babi Pangang van de omgeving.


Bronnen: De Grenssteen  - Natuurlijk Verbonden 200 jaar Mook en Middelaar - In Swaeren Noodt

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit thema? Laat het dan weten via info@onsmooiemookenmiddelaar.nl


Foto 6: China Garden in 2023. 

Van tramhalte tot Chinees restaurant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.