Even voorstellen

Ons Mooie Mook en Middelaar is een initiatief dat genomen is door Jeroen ten Have. Hij vindt het belangrijk dat iedereen toegang kan hebben tot het historisch beeldmateriaal dat er van de gemeente Mook en Middelaar bestaat. Daarnaast hoopt hij dat er op deze manier een centrale verzamelplaats ontstaat waar al het beeldmateriaal en de bijbehorende verhalen bewaard blijven. Daarom hoopt Ons Mooie Mook en Middelaar ook dat iedereen die oude foto's, ansichtkaarten of filmpjes heeft, deze beschikbaar wil stellen voor deze website. 
Je kunt daarvoor rechtstreeks contact met Jeroen ten Have opnemen via info@onsmooiemookenmiddelaar.nl of via telefoonnummer 06 - 55 75 05 22.

Ons Mooie Mook en Middelaar brengt de geschiedenis van de complete gemeente Mook en Middelaar in beeld. Uiteraard de vier dorpen, Mook, Molenhoek, Plasmolen en Middelaar, maar ook de bossen, de heide en het water.

De ligging tussen de stuwwal en de Maas maakt de gemeente uniek in Nederland. Sinds jaar en dag is deze omgeving een trekpleister voor toeristen. In het begin van de vorige eeuw was Hotel de Plasmolen een geliefd vakantieadres voor de vermogende Nederlander. Talloze ansichtkaarten werden vanuit Plasmolen gestuurd naar familie in onder andere Wassenaar, Amsterdam of het Gooi.

Middelaar stond vroeger bekend als een boerendorp met een kleine maar mooie dorpskern. Helaas is het dorp in de Tweede Wereldoorlog voor het grootste gedeelte verwoest. Bij de naoorlogse wederopbouw is geprobeerd de karaktervolle uitstraling zoveel mogelijk te laten terugkeren. 

Molenhoek was een klein gehucht dat vooral bekend was door het grote klooster en het Jachtslot van Jan J. Luden. Dit kleine dorp kreeg in 1883 wel het station toegewezen. De Stationsstraat is één van de oudste straten van het dorp en hier zijn nog veel mooie huizen van weleer te vinden.

Het dorp Mook staat centraal in de gemeente omdat hier sinds jaar en dag het gemeentehuis te vinden is. In Nederland is Mook vooral beroemd door de Slag op de Mookerheide in 1574, maar er zijn nog talloze andere verhalen over dit dorp te vertellen. Ook het in de bossen gelegen buurtschap de Bisselt hoort officiëel bij het dorp Mook.

Door de jaren heen is er in de dorpen behoorlijk veel veranderd. Gelukkig hebben we de foto’s nog om even een stap terug in de tijd te maken. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.